De huwelijksceremonie

huwelijksceremonie Toscane destination wedding Italië

De do’s en de don’ts van een ceremonie in beeld brengen

huwelijksfeest gasten ceremonie geloftes speeches

Jullie gaan trouwen en willen een ceremonie op jullie huwelijksdag.
Dit is een prachtig moment waar mensen vaak hun zakdoekjes moeten bovenhalen.
Tijdens het filmen luister ik steeds mee naar de mooie woorden die worden uitgesproken over het koppel. Traantjes, schaterlachen, … er komen vaak veel emoties boven bij zowel de gasten als het koppel. 

Ik vertel je graag waar ik als videograaf rekening mee houd en hoe alles in zijn werk gaat.

Vooraleer jullie huwelijksdag of weekend van start gaat, spreken we op voorhand af hoe jullie dit graag willen.
Wat zijn belangrijke momenten voor jullie die dag?

Hoe zal de ceremonie er ongeveer uitzien? Hoe gaan jullie de entree doen?
Aan de arm van de vader van de bruid? Samen met jullie kinderen? Al dansend?
Misschien hebben jullie een superleuk idee?
Hebben de getuigen iets speciaal voorbereid?
Hier ben ik graag vanop de hoogte zodat ik zeker niets mis.

ceremony destination wedding Italy

Voor de ceremonie heb ik zo’n 25 minuten voorsprong nodig. Het is zeer belangrijk dat al mijn materiaal klaarstaat. Hier zullen we op voorhand ook rekening mee houden in de planning. Ik heb een 2de camera bij die ik moet opstellen op de ideale plaats en ik moet zeker zijn dat alles van audio goed werkt. Wanneer ik dan een seintje krijg van een weddingplanner of iemand die deze taak op zich neemt, sta ik klaar om alles mooi vast te leggen.

Do’s & don’ts voor videografen die jullie als koppel ook interessant kunnen vinden lees je hieronder.

speeches trouwceremonie buitenlands huwelijk
walking down the aisle

Stel je materiaal tijdig op. Gaan de ceremonie en het feest door op dezelfde plaats? Ga dan wanneer het iets rustiger is al snel een kijkje nemen hoe je alles kan opstellen. Je wil het bruidspaar in beeld brengen, de sprekers, .. zet je 2de camera dus op een strategische plaats, zodat je nadien in de montage verschillende hoeken hebt om mee te werken. Die strategische plaats betekent uiteraard niet in het gangpad. Hier zet je geen 2de camera neer. Het zorgt voor onrust in het totaalbeeld en de fotograaf zal het je niet in dank afnemen.

Ik leg op voorhand uit aan mijn koppels dat het fijn is om rustig naar voor te wandelen. Het gebeurt dat mensen zo zenuwachtig zijn dat ze het gangpad bijna af rennen. Het zorgt nadien voor rustigere beelden indien je hier de tijd voor neemt. Vergeet je dit toch, lig er dan niet van wakker. Het is een kleine tip die je kan meenemen, maar laat het vooral allemaal gewoon gebeuren. 

Spreek op voorhand met de fotograaf af of jullie meewandelen met de bruid om beelden te maken of jullie van vooraan beelden maken. Onverwacht het plan afblazen, is niet oke. Probeer dan oogcontact te maken met de fotograaf en maak duidelijk waar je heen wil. Zelf blijf ik meestal vooraan wachten en loop ik niet mee. Ik wil het zicht tussen het koppel niet blokkeren.

Blijf als videograaf heel de ceremonie scherp maar geniet ook mee van dit fijne gebeuren. Het is een supermooi moment in koppels hun leven. Wanneer er emoties zijn bij andere mensen, leg deze zeker vast. Emoties zijn prachtig om nadien in beeld te brengen voor de koppels. Maar blijf niet minutenlang dezelfde persoon filmen, hier wordt iedereen ongemakkelijk van.

Denk aan de details zoals bloemen of decoratie, deze kan je gebruiken om diepte in je beelden te krijgen. Er worden vaak schitterende bloemencreaties gemaakt. Hier gaat veel geld naartoe, dit in beeld brengen is dus een aanrader. Koppels zullen het prettig vinden om details te zien terugkomen in de videobeelden.

Audio moet je kwalitatief zien te capteren. Is de ceremonie bijvoorbeeld buiten op een strand, dan is de wind vaak zeer sterk aanwezig. Ik meld op voorhand aan mijn klanten dat je hier niet 100% kan verzekeren dat er geen storende geluiden aanwezig zijn in de opnames.

bruiloft ceremonie videografie filmen
married getrouwd trouwen videografie fotografie

Dan is het tijd om de ringen uit te wisselen en de kus! Spreek op voorhand af met de fotograaf hoe jullie dit aanpakken. Je kan achteraan het koppel staan, zo heb je zowel hen als de gasten in beeld. Doe je dit vanuit het gangpad, ga dan door je benen zodat mensen over je heen kijken. Dit is een groots moment voor iedereen om mooi te kunnen volgen.

Vergeet je 2de camera niet af en toe uit te zetten. Een ceremonie doorlopend filmen, is niet het beste idee. Je camera zal oververhit geraken. Ik zet deze vaak uit tijdens de tussenmomentjes wanneer er muziek wordt gespeeld. Dan breng ik eerst de muzikanten kort in beeld, en daarna zet ik mijn camera even uit. De muzikanten spelen vaak de nummers op vraag van het koppel.
Ik vind het een hele grote meerwaarde om een stukje van een nummer van hen toe te voegen in de weddingfilm. Vraag op voorhand of nadien eventjes om toestemming. Vergeet geen vermelding van de muzikanten wanneer je deze op sociale media of op je website post.

En dan nu de uittrede van het koppel. Dit is mijn een van mijn favoriete momenten. Spreek op voorhand af met het koppel dat ze even wachten tot je terug in het gangpad staat om te filmen. Indien ze dit vergeten, dan ga je hier rustig mee om en trek je even een spurtje.
Het is altijd leuk wanneer er bloemetjes in de lucht worden gegooid of er nog een innige kus wordt gegeven in het midden van het gangpad. Hoe meer beweging en enthousiasme, hoe fijner voor de video en de foto’s. Maar ik laat mijn koppels vooral lekker doen wat ze zelf leuk vinden.

En de belangrijkste boodschap voor toekomstige trouwers! Het gaat snel vooruit, elke keer opnieuw. Geniet dus van alle momenten! 

Wil jij zelf als huwelijksvideograaf aan de slag?
Neem dan snel een kijkje bij opleiding.

 

Foto’s @lausfotografie
destination wedding Italy Tuscany
Tags: